Menu Sluiten

Thieboudienne uit Senegal

Thieboudienne uit Senegal

Thieboudienne uit Senegal is een typisch Senegalees gerecht met gebroken rijst, vis en groente. Het recept bestaat nog niet zo heel lang, circa 100 jaar en je ziet daarin de ontmoeting met verschillende continenten terug: de rijst uit Azië, de vis uit Afrika en de tomatenpuree uit Europa. Je kan allerlei soorten groente gebruiken in je Thieboudienne, bijvoorbeeld cassave, pompoen of okras. Niets is verplicht! Er is ook een variant van dit gerecht met vlees. Dat heet Thiebouyap.

Ingrediënten:

(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)

Voor 4 personen:

Instructies:

  1. Bereid de vulling voor door de peterselie en 1 teentje knoflook fijn te hakken samen met de groene hibiscusblaadjes en peper naar smaak.
  2. Maak inkepingen in de vis en plaats daar de vulling in.
  3. Doe wat zout op de vis.
  4. Verwarm de olie in een grote pan, bak daarin 1 gesneden ui gedurende een minuut.
  5. Voeg 1 teentje knoflook toe en roer gedurende 5 minuten.
  6. Voeg de tomatenpuree toe. Laat dit mengsel 5 minuten sudderen onder af en toe roeren.
  7. Plaats de vis op het mengsel in de pan en voeg 1 liter water en de garnalenpoeder toe.
  8. Snijd alle groenten in stukken en voeg ze toe in de pan.
  9. Voeg het bouillonblokje toe met wat zout, de selim pepertjes en de tamarinde puree.
  10. Hak de tweede ui en 2 teentjes knoflook fijn in een blender en voeg dit mengsel toe in de pan.
  11. Laat alles op laag vuur rustig gaar worden gedurende minstens 45 minuten.
  12. Was de rijst.
  13. Haal met een schuimspaan voorzichtig de vis en alle groenten uit de pan zodat je alleen een soort bouillon overhoudt. Houd de vis en de groente warm.
  14. Voeg de gewassen rijst toe aan de bouillon. Boven de rijst moet niet meer dan 1 à 1,5 cm bouillon zijn om te voorkomen dat de rijst te gaar/pappig wordt. Als er teveel bouillon is, haal dan met een pollepel wat vloeistof uit de pan.
  15. Laat de rijst op laag vuur gedurende 20 minuten koken. Als het goed is heeft de rijst dan alle bouillon opgenomen.

Plaats de rijst, de vis en de groenten op een mooie schotel en eet smakelijk !

Muzieksuggestie:

Probeer bij Thieboudienne uit Senegal eens muziek uit Senegal! Bijvoorbeeld: Cheikh Lo met het album Lamp Fall.

Geplaatst inSenegal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging: *