Menu Sluiten

Niter Kibbeh uit Ethiopië

Niter Kibbeh

Niter Kibbeh uit Ethiopië is geklaarde, gekruide boter. Je kan variëren in de specerijen die je toevoegt om een persoonlijk tintje aan je boter te geven. Niter Kibbeh wordt onder andere gebruikt in Doro Wat uit Ethiopië, maar je kan in veel gerechten de boter vervangen door Niter Kibbeh om extra smaak aan je gerecht te geven. Het is bijvoorbeeld ook lekker op popcorn!

Ingrediënten:

(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)

  • 400 gram boter
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1,5 tl zwarte peper, grof gemalen
  • 0,5 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl kardemonzaadjes
  • 1 tl fenegriekzaadjes
  • 0,5 tl komijnzaadjes
  • 1 kaneelstok
  • 1 kruidnagel

Instructies:

  1. Doe alle ingrediënten in een pannetje op medium-laag vuur. Als er schuim op de boter komt, room het dan af met een lepel. Als het lijkt of het gaat overkoken, doe dan het vuur lager.
  2. Laat het rustig koken totdat er geen schuim meer is. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Het is klaar als de boter bovenin helder is en de vaste deeltjes op de bodem liggen. Haal van het vuur.
  3. Plaats een zeef boven een hittebestendige kom en doe kaasdoek of een koffiefilter in de zeef.
  4. Giet de boter door de zeef en gooi de vaste deeltjes weg. Herhaal dit zo vaak als nodig is om een volledig heldere boter te krijgen.
  5. Laat de boter iets afkoelen en giet het vervolgens in een schone pot met een goed sluitend deksel. Je kan dit een paar maanden in de koelkast bewaren of langer in de diepvries.

Muzieksuggestie

Probeer eens muziek uit Ethiopie! Bijvoorbeeld: Mahmoud Ahmed met het album Ere Mela Mela – Modern Music From Ethiopia.

* Afbeelding en recept geleend van kitchn.com.

Posted in Ethiopië, Ital Food

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging: *