Menu Sluiten

Ndole uit Kameroen

Ndole uit Kameroen

Bij dit gerecht “Ndole uit Kameroen” gebruiken we Cassave Fufu als bijgerecht. Cassave Fufu wordt gemaakt van gemalen cassave. Om Cassave Fufu te maken wordt de gemalen cassave gemengd met heet water en goed geroerd tot je een stevig deeg krijgt waar je balletjes van kan maken. Door je duim in zo’n balletje te drukken, maak je een soort lepel om je saus mee op te lepelen.

De Ndolé is een endemisch, wild boompje van de equatoriale bossen van Centraal-Afrika en West-Afrika. Het wordt wijd gekweekt op boerderijen en in familietuinen. Het is bekend vanwege zijn therapeutische eigenschappen tegen buikpijn en hoofdpijn. Bij het Boulou-volk in zuidelijk Kameroen wordt het ook “yolo yolo” genoemd. Dat betekent “bitter bitter”.

Ndolé is ook de naam van dit gerecht, een van de oudste recepten van Afrika. Het is een van de nationale gerechten van Kameroen dat je ook in Togo, Bénin, of Nigeria kan vinden. Vroeger werd Ndolé alleen gezien als een medicinale plant. Mensen hebben geleerd om het te eten als gerecht en het is nu de trots van mensen uit Kameroen.

Ingrediënten:

(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)

Voor 4 personen:

Instructies:

  1. Hang een zeef in koud water en doe de bitter leaves in de zeef. Laat de bitter leaves gedurende een hele dag weken en ververs het water regelmatig (minstens 3 keer).
  2. Schil en snijd de verse gember, ui en knoflook teentjes.
  3. Doe de witte pinda’s in kokend water tijdens 10 minuten. Haal ze eruit en laat ze afkoelen. Doe de gember, ui, knoflook, de pinda’s (of pindakaas) en een klein beetje water in een blender. Blend het mengsel goed.
  4. Verhit een pan met een beetje olie en doe het mengsel erin. Laat het gedurende 5 minuten sudderen.
  5. Voeg de garnalen en de gemalen garnalen toe.
  6. Voeg zout, witte penja peper, verkruimeld bouillonblokje en gestampte birds eye chilipeper toe en laat het nog 10 minuten sudderen. Roer vaak om te voorkomen dat het aanbrandt.
  7. Voeg 200 ml water, de bitter leaves en pilchards toe.
  8. Laat 15 minuten pruttelen.
  9. Doe in een kom een klein beetje Cassave Fufu, voeg een beetje kokend water toe en roer. Herhaal dit totdat je een soort stevig deeg krijgt.
  10. Serveer de saus bij de Cassave Fufu.

Eet smakelijk !

Muzieksuggestie:

Probeer bij dit gerecht Ndole uit Kameroen eens muziek uit dat land! Bijvoorbeeld: Sam Fan Thomas met het album African Typic Collection.

Geplaatst inKameroen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging: *