Dit sausgerecht Konkoe Toure Gbeli eet je normaalgesproken heel pittig, maar je kan het zo pittig maken als je wilt door meer of minder peper te gebruiken.
Ingrediënten:
(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)
Voor 4 personen:
- 1 zakje gerookte meerval
- 1 halve glas zomi
- 1 blik afrikaanse aubergines
- 1 selim peper
- 1 garnalenblokje
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 12 verse okras
- 3 aardappelen
- 1 blik gepeelde tomaten
- 1 halve gele peper (als je van pittig houdt)
- zout
Instructies:
- Week de gerookte meervalstukken in lauw water tijdens 6 uren.
- Kook de meervalstukken in water gedurende 20 minuten. Gooi daarna het water weg.
- Schil en snijd in de tussentijd de uien en knoflook in kleine stukjes en doe ze in een blender.
- Optioneel: Doe de halve gele peper (zonder de pitjes) in de blender.
- Voeg de gepeelde tomaten toe en een verkruimeld garnalenblokje. Hak alles tot een puree.
- Doe het mengsel in een kookpan, samen met de meerval en laat koken.
- In de tussentijd kan je de groenten voorbereiden. Schil en snijd de aardappelen in 4 stukken. Spoel de Afrikaanse aubergines af.
Snijd het topje en de onderkant van de 12 verse okras. Snijd 2 van de okras in stukjes. - Kook de rijst. Kook de 2 gesneden okras 5 minuten in water, giet af en meng ze daarna door de gekookte rijst.
- Voeg alle groenten toe in de kookpan met de tomatensaus en plaats de deksel erop. Zet het vuur laag.
- Laat nog 15 minuten koken. Als de aardappelen gaar zijn, voeg je de zomi en zout toe.
- Laat alles nog enkele minuutjes koken, Je gerecht is klaar !
Muzieksuggestie:
Probeer bij Konkoe Toure Gbeli uit Guinee eens muziek uit dat land ! Bijvoorbeeld: Sekouba Bambino met het album Sinikan..