Menu Sluiten

Kip Mafé uit Senegal

Kip Mafé uit Senegal

Kip Mafé uit Senegal is een gerecht met pindasaus dat wordt gegeten in verschillende landen van West en Centraal Afrika. Je kan het eten met verschillende soorten groente. Meestal wordt er kip in het gerecht gebruikt, maar ook lamsvlees, rund of vegetarisch is mogelijk. De naam Mafé komt uit Mali en betekent: saus. De pindasaus wordt in Centraal Afrika heel dun gemaakt, terwijl men in West-Afrika de saus veel dikker maakt. Daar is de saus ook meer oranje van kleur door de toevoeging van tomaat (of tomatenpuree).
Pinda is een belangrijk Afrikaans product. Gerechten met pinda kosten veel geld en hoe vaak men die gerechten eet hangt af van hoe rijk een familie is. Op het platteland worden pindagerechten vooral op feestdagen gegeten.

Ingrediënten:

(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)

Voor 4 personen:

  • 1 kip in stukken
  • 200 g pindakaas 100% pinda
  • 1 tl Soumbara
  • een kilo groenten naar keuze, bijvoorbeeld zoete aardappels, spitskool, wortels, pompoen, afrikaanse aubergines, etc.
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 birds eye pepertjes
  • selim peper
  • olie, zout

Instructies:

  1. Verwarm de olie in een pan en bak de kip aan.
  2. Voeg de birds eye pepertjes toe.
  3. Voeg de knoflook toe en laat 2 minuten bakken.
  4. Doe de tomatenpuree erbij en laat nogmaals 2 minuten op zacht vuur bakken.
  5. Voeg de zout, soumbara en selim peper (in 2 stukken gebroken) toe.
  6. Doe een liter water, de pindakaas en alle gesneden groenten in de pan en laat gedurende 30 à 45 minuten zachtjes koken.
  7. Serveer met rijst.

Muzieksuggestie:

Probeer bij Kip Mafé uit Senegal eens muziek uit Senegal! Bijvoorbeeld: Rokia Traore met het album Beautiful Africa.

Geplaatst inSenegal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging: *