Fogne Sourtinaadi uit Guinee wordt gemaakt met onder andere gestoomde fonio. Het is een feestgerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens grote familiebijeenkomsten.
Ingrediënten:
(De vetgedrukte ingrediënten zijn verkrijgbaar in de webshop.)
Voor 4 personen:
- 1 el pindakaas van 100% pinda’s
- 300 g fonio
- 1 blik Afrikaanse aubergines
- 2 birds eye pepers
- 1 selim peper
- 10 verse okras
- 500 g rundergehakt
- 3 a 4 verse tomaten
- 2 uien
- 3 knoflookteentjes
- 1 bos peterselie
- 1 bos bieslook
- 4 aardappelen
- 2 wortels
- 1 cassave (optioneel)
- 3 tl boter
- zout
- olie
Instructies:
- Snijd de peterselie, 1 ui en 2 teentjes knoflook fijn.
- Plaats de 3 ingrediënten in een kleine elektrische hakmolen en maal fijn. Gooi het mengsel in een grote kom en voeg het gehakt toe.
- Hak de birds eye pepers fijn in een vijzel en voeg aan het vlees toe.
- Verdun de pindakaas met een heel klein beetje lauw water en giet op het vlees. Roer het mengsel goed en vorm er daarna balletjes van met je hand.
- Bak in een pan met een beetje olie de balletjes tot ze goed bruin worden. Haal ze eruit en plaats ze op keukenpapier om uit te lekken. Bewaar voor later.
- Snijd de tomaten, 1 ui, 1 knoflook en 1 bos bieslook fijn.
- Doe de ingrediënten van stap 6 in een kookpan met een beetje olie en voeg een glas water, zout en een in 2 stukken gebroken Selim peper toe.
- Laat 5 minuten koken en voeg daarna de gehaktballetjes toe. Laat weer 10 minuten koken op laag vuur.
- Schil en snijd intussen de aardappelen, wortels, cassave en aubergines in blokjes of plakjes en voeg samen met een beetje water toe aan de kookpan. Laat 5 minuten koken.
- Zet op laag vuur en laat 20 minuten sudderen. Roer af en toe zodat het niet aanbakt.
- Nu gaan we de fonio maken. Breng een laagje water aan de kook in een kleine kookpan. Plaats daar bovenop een zeef met de fonio erin. Laat het 5 minuten stomen.
- Snijd de okras in stukjes en plaats ze in kokend water (in een andere kookpan) gedurende 5 minuten. Gooi het water weg en plaats de gekookte okras, de fonio en een beetje boter in een grote kom.
- Goed roeren en plaats nog 2 minuten in de magnetron.
- Serveer de saus bij de fonio op een mooie schaal. Eet smakelijk !
Muzieksuggestie:
Probeer bij Fogne Sourtinaadi uit Guinee eens muziek uit dat land ! Bijvoorbeeld: Azaya met het album Gnènèssouma.